Acompanyament Familiar

criar y jugar

Aquest llibre està pensat per acompanyar-te en certes situacions amb les que pots trobar-te en el teu dia a dia durant l’etapa de criança. Inclou temàtiques variades perquè et centris en aquells aspectes que et siguin més útils, i està escrit amb la intenció de poder acompanyar els teus filles i fills amb tot l’amor i el respecte que necessiten com a persones, ja que el primer espai terapèutic és la pròpia llar.

Trobar l’equilibri en un moment vital on la presència del teu fill és tan notòria i tan demandant pot semblar difícil i fins i tot inadequat. Tu sabràs què és el que sents que necessites, però abans de jutjar-te et convido a que t’observis i et preguntis si comptes amb un bon teixit de suport en el teu entorn, és a dir, si les persones que t’envolten et faciliten el teu treball de criança o si, per contra, la responsabilitat de maternar o paternar als teus fills i filles és vista com una tasca fútil que no justifica la necessitat de sosteniment i de temps per a tu.

La criança respectuosa emfatitza els aspectes maduratius i evolutius que els teus fills i filles aniran travessant al llarg del seu desenvolupament. Comprendre quines són les seves necessitats autèntiques pot ajudar-te a entendre per què demanen el que demanen en certs moments, i què és el que necessiten de tu durant aquest procés. Les neurociències han aportat infinitat d’informació en el camp de la psicologia evolutiva, transformant radicalment l’enfocament sobre l’acompanyament de la maduració de nens i nenes. Aquesta nova mirada ens possibilita indagar més en la ment infantil i juvenil i conèixer quins són els seus mecanismes de funcionament: en quines etapes maduren diferents capacitats, què necessiten en certs estadis, com perceben l’entorn, què esperen de les persones adultes que els envolten, etc.

El llibre també pretén ser un treball que posi llum a certs aspectes que es donen en les relacions personals i en la forma que tenim de mirar el món. Diem que la criança respectuosa genera persones sanes i amoroses perquè permet que cada un es mostri tal com és, sense censures ni judicis. Això no vol dir -i ho aniràs veient al llarg dels capítols- que qualsevol cosa que el teu fill o filla necessiti li hagis de donar. Però què diferent és dir un no a allò que no és adequat per al seu benestar, a fer-li sentir que el que desitja és incorrecte. En aquestes pàgines trobaràs de quina manera pot beneficiar el poder acollir als teus fills tal com són, i poden regular els seus comportaments sense tractar de canviar la seva essència. Sé que sona complex, però és un camí que recorreràs en soledat: aquestes pàgines són una invitació a conèixer una altra forma de criar, on l’amor i el respecte marquin el compàs. Des d’aquesta forma de concebre la vida, em sembla fonamental aclarir dos conceptes bàsics en aquesta obra: el concepte de família i el concepte de gènere.

La paraula família abasta moltes realitats. Puc com a mare soltera fer ús d’aquest llibre? Trobaré recursos per a mi si sóc un pare divorciat? Deixa’m dir-te que el concepte família és ampli i heterogeni. Si estàs pensant que com a família em refereixo al model nuclear ortodox -i obsolet, permet-me l’atreviment- on només hi ha el pare, la mare i els fills, oblida’t d’això. En cap cas la família que aquí es va a treballar exclou tots aquells models familiars diferents a aquest, sinó que els inclou, no els jutja i els respecta. T’adonaràs, a mesura que vagis llegint, que cada joc està pensat per a un mínim de dues persones i un màxim no determinat. Comprenc que les famílies són organismes vius que es van transformant i conformant al llarg de la seva història de vida, i no perduren com un ens estàtic i rígid que segueix unes normes tancades. Així que, sigui quin sigui el teu estructura familiar, aquest llibre és per a tu.

Pel que fa al gènere, en el llibre he prestat especial cura a no fer servir el gènere masculí per referir-me a tots els gèneres que existeixen. No tractaré aquí de forma exhaustiva quina és la visió de gènere actual, ja que s’escapa de la intenció del llibre, però sí que he volgut atendre al fet que existim persones de gèneres diversos que no tenim per què sentir-nos identificades constantment amb el masculí estàndard que decreta la RAE. És per això pel que cada capítol estarà escrit, íntegrament, en un gènere binari diferent (tot i que hi hagi molts més). En el capítol específic sobre el gènere, explicaré una mica més sobre aquesta temàtica i com poder acompanyar-la respectuosament en el context de la teva criança. Un cop aclarit això, desitjo que comprenguis la finalitat i la profunditat d’aquesta obra, que no és altra que la d’acompanyar els processos de vida de la forma més respectuosa i més autèntica que puguem, acollint i integrant les diferents particularitats individuals dins de l’acompanyament familiar.

* Extret de la Introducció del llibre “Criar i Jugar”, d’Elisenda Pascual Martí, que serà publicat per Edicions Urano el juny del 2018, per ara en castellà.

Us recordem que la presentació del llibre tindrà lloc el DIVENDRES 8 DE JUNY a les 18h 

a la Casa del Llibre (Rambla Catalunya, 37).

LA ENTRADA ÉS LLIURE I ELS INFANTS HI SÓN BENVINGUTS!

Elisenda Pascual

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *