Acompanyament Familiar

september-3614870_1920

Arriba Setembre, el mes més mogut de l’any. Vaja!, diràs, tan forta no va la cosa, no ? Bé, doncs deixa’m dir-te que en el que portem de mes -tot just una setmana mentre escric aquestes línies- he rebut més consultes sobre acompanyament familiar, que en els mesos anteriors (sense comptar agost, és clar!).

Setembre és el mes en què el sistema neoliberal es reactiva: escola, compra de llibres, consum de tot tipus: roba, xandall, bates, sabates, motxilla, etc. No sóc economista i no he mirat les estadístiques de vendes, però m’inclino a pensar que si Setembre mou tant, alguna raó ha de tenir per existir en el calendari.

Per a moltes és el mes de recuperar el ritme, el compàs que tant us col·loca i us ajuda en el vostre dia a dia: infants escolaritzats, rutina, horaris, treball … i si!, hi ha a qui tot això li proporciona un ancoratge i li dóna seguretat.

Per moltes altres, és el mes que recorda que no som lliures, que hi ha unes obligacions, uns tempos que moltes vegades no vam marcar nosaltres: trànsit, retards de trens, cues, presses, matins estressants, nits curtes, etc.

Siguis del sector que siguis, m’agradaria que poguessis començar aquest nou curs escolar (en què els serveis de transport públic i horaris comercials recuperen la seva “normalitat”) recordant alguna cosa important:

  • Cada mes és únic; Setembre existeix al calendari i és un mes com qualsevol altre. Igual que al desembre arriba Nadal, al maig el “dia de la feina”, al Setembre tenim la “moguda escolar i laboral“. Si mirem de prendre’ns els esdeveniments com el que són: esdeveniments -i no condemnes o regals-, podrem tolerar molt més cadascun dels nostres mesos solars.
  • L’estiu ha passat, i deixa lloc a la tardor. També les estacions ens permeten reconnectar amb la ciclicitat de la nostra Vida. Després de l’expansió –mojitos, platja, viatges, anar a dormir tard, etc.- d’un mes on el clima convida a fer-ho, convé que, al seu ritme, vagi arribant la tardor per recordar-nos que, igual que per fora, podem viure per dins .
  • Aquest és un mes d’inicis. Pots aprofitar l’impuls que genera Setembre -molt més que gener diria jo- per projectar noves metes i objectius que tinguis per a aquest cicle que comença. Et ve de gust formar-te? ¿Fer més esport? ¿Organitzar-te millor? ¿Cuidar més? Dóna’t uns dies per pensar-ho i compromet-te amb el que somies. Veuràs què a gust et sents amb el pas dels dies!
  • Setembre és un moment en què el vincle amb els teus fills es torna a fer més present. Aquesta rutina de la qual parlava posa de manifest la necessitat de límits i mirada de la qual sempre parlo. A l’estiu -ja sigui perquè ens hem relaxat, per què hi ha hagut campaments, avis, el poble, etc.- tendim a estar més laxes en relació a la criança. En molts casos això pot ser molt positiu -sobretot si ets una mapare rígida i estricta; en altres, per contra, pot ser difícil tornar a recuperar aquests tempos, aquests pactes familiars i aquest flow que abans de la bogeria d’Agost es respirava a casa.

Sigui com sigui la teva realitat aquest mes, t’animo a que sempre mantinguis la il·lusió davant els canvis i el cor obert per seguir creixent al costat dels teus petits.

Bona reentré!

Elisenda Pascual

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *