Avui et toca revisió amb la llevadora, t’esperes allò de sempre, una visita com altres i mentre ets a la sala d’espera, la llevadora s’acosta, et saluda i diu:
–Avui et passaré un qüestionari diferent –en entrar a la consulta et mira als ulls i et pregunta– T’has sentit sovint amb ànim trist, desesperada, deprimida? Sents que has perdut interès per a les coses? Et sents ansiosa, desbordada i que no pots controlar les preocupacions?
Què pensaries? Que la llevadora s’ha equivocat, que això no té res a veure amb tu o potser se’t remou una mica la panxa i les entranyes… El més probable és que res et ressoni. Convertir-se en mare és un esdeveniment fascinant en la vida d’una dona, però moments com l’embaràs, el part i el puerperi, també la criança dels primers anys, són complexos a nivell emocional i físic, fins i tot es poden convertir en el ressort que viu patologies presents o prèvies. Això no obstant, no és fàcil reconèixer, o veure, la necessitat d’ajuda. És possible que alguna vegada hagis pensat: «no valc per res, em sento incapaç, segur que ho estic fent fatal», «això de tenir un fill és una angoixa; no tinc temps per a res, la casa és un desastre, em veig lletja, cansada, el meu cos ja no és el que era», o hagis viscut moments tristos: «No paro de plorar, no tinc ganes de sortir però a casa em poso histèrica: la meva parella arriba tard, no m’entén, em diu que sóc una exagerada i passa».
La depressió i l’ansietat són els problemes de salut mental més freqüents durant l’embaràs, el 12% de les dones poden tenir una depressió i el 13% experimenta ansietat en alguns moments i aquestes patologies també es poden experimentar conjuntament.
A Catalunya la prevalença de trastorns depressius i d’ansietat al postpart és del 18% (Navarro P 2008). Hem de ser conscients que pot passar a qualsevol dona, i igual que es parla, cada vegada més, el part pot acabar com no esperem. També cal esmentar que un percentatge important de dones tindrà dificultats emocionals de depressió o ansietat; tant a l’embaràs com al postpart i que, si això passa, cal demanar ajuda. Hi ha tractaments psicològics especialitzats en la salut mental perinatal i funcionen molt bé.
Per què aleshores costa parlar de tot això? L’estigma social que s’associa a la patologia mental i que augmenta en la maternitat per la idea que ser mare és el millor del món tendeix a minimitzar els símptomes psicològics. La idea que és una situació passatgera fa que per a una mare sigui molt difícil poder expressar les seves emocions per la culpa, la por al judici i el desconeixement que pot passar. D’altra banda, sent la salut mental perinatal encara desconeguda, es requereix una formació específica: la simptomatologia no sempre fàcil de detectar, juntament amb la manca de recursos adequats que provoquen que la detecció precoç no sigui tan fàcil i que no sempre es proporcioni l’ajuda correcta.
La salut mental perinatal centra la seva atenció en la importància que les emocions tenen en la salut i com afecten aspectes crucials com l’evolució del part, l’èxit de la lactància, el vincle, la relació de parella o la criança.
Proposa ajudar dones i les seves parelles a navegar el desconcert, la solitud, la culpa, la por que comporta la maternitat. Però no només això! Hi ha diverses eines amigues que poden ajudar a prevenir aquestes patologies: La psicoteràpia, la farmacologia per una banda, els grups de suport, el mindfulness, el ioga de l’altra, són possibilitats que permeten prevenir i tractar, segons les diferents necessitats.
Rebre un nadó a la família és un moment únic, la gran trobada de les nostres vides; així que és pertinent donar-li la importància que mereix la salut mental perinatal. Poder intervenir professionalment, si sorgeix la necessitat, en aquesta època és vital una oportunitat per millorar la qualitat de vida i generar salut. El benestar mental empodera els progenitors, la diada mare-bebè i la família que acaba de créixer i els beneficis són a curt, mitjà i llarg termini: tenir cura del naixement és invertir en l’individu i en el futur de la societat.
Susanna d’Ambrosio
Psiquiatre infantil i d’adults
Si et ve de gust compartir una mica més sobre la salut mental perinatal, us espero al DIRECTE del proper Dimarts 28 de maig al costat de Susanna d’Ambrosio, responsable de l’àrea de psiquiatria infantil i d’adults d’Acompanyament Familiar a les 21h horari de Barcelona.
Pots connectar-te a:
FBK: https://www.facebook.com/psicologiarespetuosa
Instagram: @elisendapascualmarti
Quan? DIMARTS 28 de maig a les 21H
Et veig aviat i feliç criança,
Elisenda Pascual i Martí
Psicòloga i psicoterapeuta
Directora d’Acompanyament Familiar